2017. augusztus 13., vasárnap

Virág Emília: Sárkánycsalogató


Józsi, a pizzafutár egyetemi hallgató egy másnapos reggelen utat nyit a világok között, s rászabadít egy sárkányt Budapestre. Nyomában ott van Béla, a lovag, akinek a sárkány tojására fáj a foga. Aki ugyanis megszerzi a sárkány tojását, elnyeri a szépséges királylány kezét. 
Miután feldúlják az Oktogont, ellopnak egy tehenet és legyőzik a gonosz boszorkát, a tabletébe kapaszkodó, nyegle fiúról kiderül, hogy pont olyan nemes, önfeláldozó és hűséges, mint Béla lovag, s ketten együtt nagyon sok mindenre képesek szívük hölgyéért.




Azt mondja a hátsó borító, hogy "Az év legfelszabadultabb urban fantasyja!" - ami akár igaz is lehet, főleg ha nem megyünk bele, hogy vajon tényleg urban fantasy-e vagy inkább portal fantasy (de tulajdonképpen nem érdemes, végül is maga a mű sem veszi magát ennyire komolyan.)
Én mondjuk azt se bánnám, ha nagyobb verseny lenne ezért a címért, mert határozottan élveztem a könyvet. Okés, semmi komoly mondanivaló, de kifejezetten kikapcsol és elszórakoztat, és néha ilyen is kell.

Tetszett, hogy népmesei és úgy általában mesei elemekre épít, és ahogy azokat is nagyrészt kifigurázza.
A gonosz és jó boszorkány, a hős lovag, a sárkány, a nyegle egyetemista, a talpraesett vagy "elvarázsolt lány mixe egész jóra sikerült.
Helyenként persze kissé klisésre sikerült, mind az események, mind a karakterek részéről, és helyenként kissé belassult, de első könyves szerzőtől szerintem ígéretes kezdés. 
(És persze még az egyedi vonások is elmebetegek időnként, lásd lidérccsirke, de nekem bejött.)

Kifejezetten tudom ajánlani, ha csak valami kikapcsolót szeretnél, vagy ha még strandkönyvnek is fantasyt szeretnél. 
Amellett viszont nehéz elmenni szó nélkül, hogy egész sok hiba maradt a könyvben, és ahogy más könyvek értékeléseit nézegettem, ez nem egyedi a kiadónál - jó lenne, ha ráfeküdnének kicsit a szöveggondozásra :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése